Rakytník rešetliakovitý
Hippophae rhamnoides
Je to ker, alebo menší strom vyskytujúci sa najmä v Číne, Mongolsku, Nepále, Indii a na Sibíri, rozširujúci sa aj v celej Európe. Je tŕnitý, obyčajne 2,5-6,0 m vysoký, má zeleno – strieborné kopiovité listy, elipsovité, vajcovité bobule, 5-10mm dlhé, žltej, oranžovej až červenej farby, podľa výskytu a odrody. Chuť je veľmi rozmanitá, od sladkokyslej, cez kyslú až nahorkastú, špecifickej arómy
Rastlina budúcnosti
Tak sa nazýva rakytník, ktorý býva niekedy označovaný ako citrónovník severu, pretože jediná oranžová bobuľka obsahuje dennú dávku vitamínu C! Rastlinou budúcnosti bol nazvaný aj preto, že je využiteľný celý bez zvyšku. Pre náš organizmus sú zdravé nielen plody, semená, kvety, ale aj listy, vetvičky, kôra a koreň. Plody sa odšťavujú a sušia, robí sa z nich čaj. Výborné sú aj kompóty, džemy, sirupy, šťavy a prírodný rakytníkový olej. Najviac vitamínov a biologických zložiek obsahuje na začiatku dozrievania (koniec leta); jedinou nevýhodou je problematický zber. Na tŕnitých vetvičkách sa plody držia veľmi pevne, pretože nemajú stopky a sú mäkké. Obyčajne sa pri trhaní rozmačkajú a šťava predčasne vytečie. Plody sa preto zbierajú až v zime - najlepšie pri mínus 10 stupňov Celzia.
Liečebné účinky

Plody a dužina

OLEJ z rakytníka
Má oranžovú farbu pretože obsahuje 40-100mg karoténov, 110-310mg vitamínu E a celý rad nenasýtených mastných kyselín, najmä linolovú 48mg a linolenová 18mg a olejová 16mg. Triterpenové kyseliny uršulová a oleanolová sú charakteristické, svojimi špecifickými vlastnosťami, pretože majú protizápalové, rany hojace a krvný tlak znižujúce účinky. Obsahuje biologicky hodnotné látky, ako je cholín 50-100mg, betaín a vitamín K1 6-20mg. Z ostatných cenných látok olej obsahuje triesloviny, aminokyseliny, pektín, bioflavonoidy, steroidy a i.
Konáre a listy

Kontraindikácie
U drog z rakytníka neboli zistené žiadne nežiadúce účinky na ľudský organizmus. Výnimočne požitie väčšieho množstva rakytníka môže spôsobiť falošnú nespavost, príp. nevolnosť.

SAMIČIA RASTLINA
Je to ker alebo menší strom vyskytujúci sa najmä v Číne, Mongolsku, Nepále, Indii a na Sibíri, rozširujúci sa aj v celej Európe. Je tŕnitý, obyčajne 2 m vysoký, má zeleno - stieborné listy a oranžové bobule.

a veľa ďalších liečivých látok (podľa odborníkov stačí na pokrytie dennej doporučenej dávky vitamínu C jedna bobulka). Rovnako je zdrojom vitamínu A a organických kyselín. Má výrazné biostimulačné účinky, výrazne podporuje imunitný systém, je veľmi vhodný pri rekonvalescencii.Plody Rakytníku sú prirodzeným koncentrátom všetkých najdôležitejších vitamínov.
Na pestovanie je veľmi nenáročný. Dusík viažúce baktérie v jeho koreňoch obohacujú pôdu o dusík. Veľmi dobre znáša sucho - má hlboký a veľmi rozvetvený koreňový systém.
Plody sa sušia a robí sa z nich čaj. Výborné sú aj kompóty, džemy, sirupy, a najmä prírodný ovocný rakytníkový likér.

Najviac vitamínov a biologických zložiek obsahuje na začiatku dozrievania (koniec leta). jedinou nevýhodou je problematický zber. Na tŕnitých vetvičkách sa plody držia veľmi pevne, pretože nemajú stopky a sú mäkké. Obyčajne sa pri trhaní rozmačkajú a šťava predčase vytečie. Plody sa preto zbierajú až v zime - najlepšie pri mínus 10 stupňov Celzia. V zime se odstrihnú celé vetvičky, dajú sa do mraziaceho boxu a potom sa ľahko oškrabávajú. Prípadne pod kerom rozprestrieme plachtu zamrznuté bobule strasieme.. Pretože vysokou teplotou sa vitamín C "stráca", je odporúčané bobulky zmraziť.

Recept na rakytníkový likér
Pozbierané plody sa naložia do 80% alkoholu, kde sa lúhujú 8 - 14 mesiacov. Takto pripravený macerát sa podľa potreby dosladí zahusteným hroznovým muštom a nechá sa zrieť za optimálnych podmienok v dubových sudoch. Ideálne je konzumovať ho po roku zrenia. Zdravý likér má tmavohnedú farbu, intenzívnu vôňu a medovú príchuť. Pohárik denne stačí ako prevencia pred chorobami.
Pozbierané plody sa naložia do 80% alkoholu, kde sa lúhujú 8 - 14 mesiacov. Takto pripravený macerát sa podľa potreby dosladí zahusteným hroznovým muštom a nechá sa zrieť za optimálnych podmienok v dubových sudoch. Ideálne je konzumovať ho po roku zrenia. Zdravý likér má tmavohnedú farbu, intenzívnu vôňu a medovú príchuť. Pohárik denne stačí ako prevencia pred chorobami.
Rakytníkový olej
Olej z rakytníku má veľké regeneračné schopnosti, je to biogénny stimulátor, ktorý predovšetkým ovplyvňuje rast tkanív pri poškodení kože a sliznice. Má veľké antibakeriálne účinky. Významný je aj obsah vitamínov - najmä A, C a E ako aj ďalších. Pri vnútornom užívaní priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene, pankreasu, znižuje sekréciu žalúdočných štiav, podporuje hojenie žalúdočných vredov a vredov dvanástorníka, zlepšuje peristaltiku čriev a veľmi dobre pôsobí aj pri hemeroidoch. V neposlednom rade taktiež výrazne posilňuje imunitný systém najmä u detí. Pri vonkajšej aplikácii je vynikajúci pri popáleninách, ale aj pri omrzlinách a ožarovaní. Zaujímavá je aj schopnosť tlmiť bolesť pri narazeninách. Vhodný ako podorný prostriedok pri liečbe kožných ochorení (ekzémy, alergie ..). Veľký význam má aj v gynekológii napr. pri liečbe erózie poševného hrdla alebo poškodenej sliznice.
Podľa obsahových látok patrí medzi najvýznamnejšie ovocniny. Je nenáročný, k prostrediu veľmi prispôsobivý, charakteristický množstvom oranžových alebo žltých bobúľ...
Rakytník rešetliakovitý
Je to úžitkovo-okrasná rastlina cenená pre vysokú odolnosť proti mrazom, stále úrody a nenáročnosť na pestovanie. Na stanovište nemá osobitné nároky. Darí sa jej v pôdach dobre zásobených vápnikom. Dobre znáša i trvalé zatrávnenie s častým kosením trávy a jej následným nastielaním. Pôdu po výsadbe kypríme len plytko, aby sme nepoškodili korene. Keďže je to dvojdomá rastlina, pri výsadbe samičích rátame aj so samčími rastlinami. Spon výsadby sa určuje v závislosti od pestovateľského tvaru. Pri pestovaní v tvare kra je vhodný spon 4,0x2,5-4 m, v tvare stromčeka 5-6x5 m. Rastliny vytvárajú široký koreňový systém so značným počtom odkopkov. Táto vlastnosť sa využíva pri ich vysádzaní na spevnenie pôdy na svahoch.
Rozmnožuje sa vegetatívne aj generatívne. Pre záhradkárov je vhodné rozmnožovanie pomocou koreňových odkopkov, najvhodnejšie však je zakoreňovanie polodrevitých odrezkov počas vegetácie. Sadenice vysádzame skoro na jeseň. Vegetatívne rozmnožené rastliny začínajú rodiť už v 3. až 4 roku po vysadení. Plody zberáme podľa odrody a podmienok pestovania od polovice augusta. Zber je pri jeho pestovaní najväčší problém. Najjednoduchší spôsob je odrezať časti konárikov s plodmi a ich dodatočné obratie. Úrody sa pohybujú od 4,4 kg do 7,4 kg na rastlinu.
Odrody
U nás sa väčšinou pestujú kultúrne odrody rakytníka rešetliakovitého bez tŕňov. V Listine registrovaných odrôd sú zaradené dve nemecké odrody – ‘Hergo’ a ‘Pollmix’. Zo slovenských odrôd sú to ‘Bojan’ a ‘Slovan’, vyšľachtené vo Výskumnom ústave ovocných a okrasných drevín, Bojnice, registrované od roku 2006. Pokusy sa však robia aj s odrodou Leikora a ruskými odrodami Masličnaja, Novosť Altaja a ďalšími.
Viete, že...
- konzumácia plodov lieči žalúdočné ochorenia aj vredy, hojí sliznice pľúc a priedušiek, prospieva kĺbom, lieči reumu a dnu a ďalšie ochorenia?
- výrobky z plodov rakytníka rešetliakovitého priaznivo pôsobia pri úprave vysokého krvného tlaku?
- z plodov možno pripraviť koncentrát šťavy typu „Sanquick“, získať vysoko hodnotný olej a výlisky, ktoré sa môžu využiť na prípravu čajov alebo ako prísada pri výrobe poživatín typu „musli“?
- rakytníkový olej pri vonkajšom používaní hojí rany, popáleniny, zapareniny a takmer všetky kožné ochorenia?
- plody sa v ľudovom liečiteľstve používajú preventívne ako ochrana pred infekciami?
- účinné látky posilňujú zrak, pôsobia proti skleróze a spomaľujú proces starnutia?
Rakytníkový olej
Plody usušíme na mierne teplom mieste, musia si zachovať pôvodnú farbu a vôňu. Potom ich rozdrvíme a zalejeme slnečnicovým alebo olivovým olejom, na vnútorné užívanie najlepšie panenským, aby bola drvina dobre zakrytá. Necháme 2-3 týždne stáť na teplom mieste. Denne dobre pretrasieme. Precedíme, zvyšok pretlačíme cez riedke plátno. Skladujeme v tmavej fľaši. Užívame trikrát denne jednu lyžičku.
Plody rakytníka v mede
Menšie poháre naplníme čerstvými plodmi a zalejeme ich medom. Ak ich nebudeme hneď konzumovať, môžeme ich vysterilizovať a užívať napríklad v zimnom období.
Šťava
- získaná odšťavením bežným odšťavovačom je dobrý osviežujúci a tonizujúci nápoj,
- je zdrojom anorganických látok, hlavne draslíka, sodíka, vápnika, horčíka a nenahraditeľných esenciálnych aminokyselín,
- obsahuje malé množstvo glukózy a fruktózy, ako aj bielkovín.
Plody
- sú výdatným zdrojom vitamínu E – najviac zo všetkých rastlinných plodov, C, P a betakaroténu – provitamínu A, skupiny vitamínov B, tuku a organických kyselín,
- pri ich spracovaní na džemy a iné výrobky, kde sa využíva celá bobuľa, získaný produkt má vysoký obsah draslíka, fosforu ,horčíka, vápnika a sodíka.
Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides L.) je jedným z troch druhov rakytníkov rozšírených v Európe a Ázii. Spolu s hlochom (Eleagnus L.) a šeferdiou (Shepherdia Nutt.) patria do čeľade hlohovitých. Táto čeľad zahŕňa asi 45 až 50 druhov drevín, ktoré majú ťažisko rozšírenia v subtropickom a miernom pásme severnej pologule.
Popis: Rakytník rešetliakovitý je tŕnistý ker alebo strom, ktorý dorastá do výšky maximálne 10 metrov. Letorasty sú striebristo sivé, na konci často tŕnité. Listy sú čiarkovito kopijnaté, až 8 cm dlhé, na povrchu hnedozelené. Rub listov je striebristo plstnatý. Rakytník kvitne nenápadne. Kvety sú hnedasto zelené a objavujú sa už pred rašením listov, či zároveň s nimi v marci a apríli. Rakytník je dvojdomá drevina. Plody sú väčšinou oranžové, ale ich farebnosť sa môže pohybovať v škále od žltej až po červenú.
Kde ho hľadať: Rakytník rešetliakovitý rastie od pobrežia západnej Európy a Škandináviu, Alpy, Apeniny, Karpaty až po Malú Áziu, Kaukaz, strednú Áziu a Mongolsko, Himaláje a severnú Čínu. Na našom území rastie iba druhotne. Je to svetlomilná drevina odolná voči mrazu, suchu i znečisteniu ovzdušia.
K čomu sa používal predtým: Rakytník rešetliakovitý patrí medzi liečivé rastliny tradičnej indickej, tibetskej a mongolskej medicíny. V Indii je džem z plodov rakytníka považovaný za prostriedok proti chudokrvnosti a celkovej ochabnutosti organizmu. Jeho používanie bolo známe aj v starovekej Európe. V starom Grécku a Ríme ľudia poznali jeho povzbudzujúce účinky. Vojaci Alexandra Macedónskeho vraj používali rôzne časti rakytníka proti únave. Rakytník bol cenený aj vo veterinárnej praxi. Po jeho použití sa viac leskne konská srsť. O tomto užívaní svedčí aj jeho botanický názov. Je odvodený z gréčtiny a znamená hippos = kôň a phaes = lesk.
Zber: Hlavným predmetom zberu sú plody. Liečivé účinky majú aj vetvy a listy.
Obsahové látky: Plody rakytníku majú vysoký obsah vitamínov. Obsahujú provitamín A, ďalej vitamíny B1, B2, B6, vitamín C, E, K1 a F. Obsah vitamínu C je závislý na odrode, prírodných podmienkach a značne kolísa.
Účinky na organizmus a použitie: Plody sa konzumujú ako ovocie a to buď čerstvé alebo zmrznuté. Spracovávajú sa na džúsy, džemy a pod. Aj v týchto produktoch zostáva zachovaný vysoký obsah vitamínu C. Šťava z dužiny má baktericidné účinky. Stimuluje trávenie, pozitívne ovplyvňuje celkovú odolnosť organizmu voči infekciám. Plody a používajú pri celkovom oslabení organizmu, pri rekonvalescencii. Odvar z plodov sa aplikuje pri kožných chorobách. Odvar zo semien sa používa ako preháňadlo. V lekárskej praxi sa najčastejšie používa rakytníkový olej. Má výborné regeneračné schopnosti, stimuluje rast tkanív pri poškodení kože, rast vlasov. Používa sa k liečbe ekzémov a hemoroidov.
Plody sú tiež dobré prírodné farbivo (červená farba).
Popis: Rakytník rešetliakovitý je tŕnistý ker alebo strom, ktorý dorastá do výšky maximálne 10 metrov. Letorasty sú striebristo sivé, na konci často tŕnité. Listy sú čiarkovito kopijnaté, až 8 cm dlhé, na povrchu hnedozelené. Rub listov je striebristo plstnatý. Rakytník kvitne nenápadne. Kvety sú hnedasto zelené a objavujú sa už pred rašením listov, či zároveň s nimi v marci a apríli. Rakytník je dvojdomá drevina. Plody sú väčšinou oranžové, ale ich farebnosť sa môže pohybovať v škále od žltej až po červenú.
Kde ho hľadať: Rakytník rešetliakovitý rastie od pobrežia západnej Európy a Škandináviu, Alpy, Apeniny, Karpaty až po Malú Áziu, Kaukaz, strednú Áziu a Mongolsko, Himaláje a severnú Čínu. Na našom území rastie iba druhotne. Je to svetlomilná drevina odolná voči mrazu, suchu i znečisteniu ovzdušia.
K čomu sa používal predtým: Rakytník rešetliakovitý patrí medzi liečivé rastliny tradičnej indickej, tibetskej a mongolskej medicíny. V Indii je džem z plodov rakytníka považovaný za prostriedok proti chudokrvnosti a celkovej ochabnutosti organizmu. Jeho používanie bolo známe aj v starovekej Európe. V starom Grécku a Ríme ľudia poznali jeho povzbudzujúce účinky. Vojaci Alexandra Macedónskeho vraj používali rôzne časti rakytníka proti únave. Rakytník bol cenený aj vo veterinárnej praxi. Po jeho použití sa viac leskne konská srsť. O tomto užívaní svedčí aj jeho botanický názov. Je odvodený z gréčtiny a znamená hippos = kôň a phaes = lesk.
Zber: Hlavným predmetom zberu sú plody. Liečivé účinky majú aj vetvy a listy.
Obsahové látky: Plody rakytníku majú vysoký obsah vitamínov. Obsahujú provitamín A, ďalej vitamíny B1, B2, B6, vitamín C, E, K1 a F. Obsah vitamínu C je závislý na odrode, prírodných podmienkach a značne kolísa.
Účinky na organizmus a použitie: Plody sa konzumujú ako ovocie a to buď čerstvé alebo zmrznuté. Spracovávajú sa na džúsy, džemy a pod. Aj v týchto produktoch zostáva zachovaný vysoký obsah vitamínu C. Šťava z dužiny má baktericidné účinky. Stimuluje trávenie, pozitívne ovplyvňuje celkovú odolnosť organizmu voči infekciám. Plody a používajú pri celkovom oslabení organizmu, pri rekonvalescencii. Odvar z plodov sa aplikuje pri kožných chorobách. Odvar zo semien sa používa ako preháňadlo. V lekárskej praxi sa najčastejšie používa rakytníkový olej. Má výborné regeneračné schopnosti, stimuluje rast tkanív pri poškodení kože, rast vlasov. Používa sa k liečbe ekzémov a hemoroidov.
Plody sú tiež dobré prírodné farbivo (červená farba).
Vysoký obsah vitamínu C v rôznych citrusoch je príslovečný. Málokto však vie , že aj z u nás vyskytujúcého sa rakytníka rešetliakovitého - najmä z jeho šlachteného druhu - možeme dostať viac vitamínu C ako z južných ovocí.
Plod rakytníka rešetliakovitého tibetský liečitelia používajú už viac ako tisíc rokov. Podľa ľudových skúsenosti a rôznych publikácii jeho známe liečivé účinky sú nasledujúce: ochrana a posilnenie imunitného systému, rozpúšta tuky, stupňuje metabolizmus, a tým pomôže v udržaní optimálnej váhy, ale má kladné účinky aj na vredy žalúdka a dvanástnika, ochraňuje aj pečeň. 100 g čerstvého rakytníka rešetliakovitého obsahuje približne 450 mg vitamínu C, asi 10krát viac ako pomaranč. S týmto vysokým obsahom vitamínu C rakytník rešetliakovitý je idealným "zimným liekom" na prevenciu prehladnutí a podobných chorôb. Jeho vzácnosť zvyšuje aj obsah betakaroténu, vitamínov E a F. Novšie skúmania vyzdvihujú kladné fyziologické účinky žltých, vodorozpustných flavonoidov, vzácnych rastlinných olejov a tukov a vysoký obsah vápniku, horčíku a zinku. Sú známe aj jeho kozmetické účinky: zabraňuje vypadávaniu vlasov spomalí vznik vrások, posilňuje spojivové tkanivo, a tým zníži vznik celulitídy, kladne ovplyvňuje aj pigmentačný proces, konzervuje hnedosť.
Rakytník rešetliakovitý je dvojdomý ker. Jeho listy sú pozdlžné, majú tvar kopije. Pod lístami rastúce žlté kvety, ktoré kvitnú od marca do mája, aranžujú sa do zväzkov. Plod ktorého spomínajú aj ako "zlato piesku" má oranžovú farbu, je veľký ako hrach, a má jedno semeno.
Kedysi rakytník rešetliakovitý bol svojraznou rastlinou pridunajských pieskových presipov, ktorý dorastol až na 2-3 metrovú výšku. Dnes môžeme sa s ním stretnúť aj v parkoch, pri niektorých riekách, na plavenovitých, kamenitých alebo hlinistých oblastiach. Na jedálne a liečebné účely používajú jeho šlachtený druh, ktorý pochádza z ďaleko-východnej Sibérie.
Na liečenie najmä používajú extrakt z plodu, a studeno listovaný olej. Čaj z rakytníka rešetliakovitého má všeobecný posilňujúci účinok. Jeho plod zbierajú od začiatku dozrievania až po prvé mrazy. Je možné ich skladovanie mrazením, ale toto je potrebné spracovať rýchlo, lebo ich obsah vitamínu C pri izbovej teplote sa rýchlo zníži.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára